Szárhegyieknek szárhegyiekről-fotókiállítás

A 2016-os Szárhegyi falunapok keretén belül, a Gyergyói Fotóklub kiállítást szervezett ‘Szárhegyieknek-szárhegyiekről’ címmel. A nagyszámú közönség előtt beszédeket tartottak a falu polgármestere és művészeti igazgatója, továbbá Erős Zoltán röviden bemutatta a klub tagjait és a klub munkásságát. A kiállított képanyag, mint ahogy a címe is sugallja, szárhegyi életképeket és tájfotókat mutatott be a nagyérdemű közönségnek.

A fotókat Buslig Barna és Portik Tihamér készítette.

Szent István szobor avatás

Nagyszámú keresztény hívő előtt leplezték le ma a gyergyói Szent István templomi téren a Polgár Botond gyergyószentmiklósi művész által készített Szent István szobrot. Hajdó István néhai főesperes kezdeményezésére, Pap József volt polgármester kérésére tíz éve kezdte meg a szobor faragását a művész, amely a mai napon foglalta el végső helyét ezáltal egy új kincset képezve Gyergyószentmiklós Bucsin negyedi zónájában. A 12 tonnás andezit tömbből faragott, 3,6 tonna súlyú alkotást méltatta: Nagy Zoltán megbízott polgármester, Barti Tihamér, Bajna György újságíró de a szoborállítás jelentőségét hangsúlyozta Lezsák Sándor, a magyar országgyűlés alelnöke is. Az alkotást és a megújult Szent István teret Tamás József püspök áldotta meg. A mintegy félezer gyergyói jelenlétében megtartott ünnepségen elhangzott, Szent István példája ma is időszerű: merni kell lépni a bizonytalanban, és bízni, hogy döntésünk jó. Az államalapítás nem az ünnepről, hanem a munkáról szól…

Fotók © Buslig Barna

Égig érő cseppkövek

A kora tavasz beköszöntével bátorságot kaptunk egy nehéz drónos felvétel készitésére a Sugó barlangról, amit a nagy szél ellenére sikerült  kiviteleznünk drón és kameratörés nélkül. Nagy segítségünkre voltak a Gyilkostó Adventure barlangász tagjai, akiknek ezúton is köszönjük a sok támogatást, úgy az égi mint a barlangban való felvételek készítésekor. A drónos felvételeket Buslig Barnának és Szász Adorjánnak köszönhetjük.

Reformkori ruhák

Reformkori viseletekkel gazdagodott a gyergyószentmiklósi Tarisznyás Márton Múzeum a balatonfüredi Reformkori Hagyományőrzők Társasága Múltidézők csoportjának jóvoltából. Összesen negyven, reformkori női, férfi és gyermekviseletet adott át még februárban a gyergyószentmiklósi múzeumnak Madaras Csaba, a Balatonfüredi Hagyományőrzők Társaságának tagja. Ezen alkalomnak hangot adva egy kis bemutatót szerveztek március 13.-án a Tarisznyás Márton múzeumban, amely esemény-ruhabemutató akár az 1848-as történelmi események megünneplésének színfoltjába is beleillet a 35 résztvevő társaságában. Több tíz fiatal lány és fiú öltözött be a reformkori ruhákban belekóstolva ezzel őseik hangulatos ruhavilágába és öltözködési szokásaiba, amely tisztességet, komoly magatartást,kellő illemet és figyelmet sugárzott ruháik által. A viseleteket bemutatta
Vári Kerecsényi Éva-Anna. A bemutató végén a díszes társaság Örmény szertartású misén vett részt, utána koszorút helyeztek el az Örmény templomkertben a 1848-as hősök sírjánál.

Fotók © Buslig Barna

Február hol a nyár?

  A filmes fotózás előnye – hátránya, hogy fél év után kerülnek elő tekercsek, olyan fényképekkel amiket már el is felejtettem. Azt is, hogy mikor és hol készítettem. Így jártam, a farsangi tekercseim egyikével. A negatívot nézegetve azt hittem összecserélték a laborban. Már  azon gondolkoztam, visszaviszem, de aztán egy egy kép kezdett halványan derengeni, majd gyanúsan ismerős lenni.  Gondoltam egye fene beszkennelem, mi baj lehet, meglepetésemre a tavaly nyári, gyilkostói főzőverseny képei kerültek elő. Filmre fotóztam, főzés közben. Tudom nem mentség,  fényképészetileg nem lett nagy teljesítmény, kb olyanok mint a fényképész tokány amit főztem. Fene tudja, de ha már vannak miért ne osztanám meg elven, ime:

…valahol a selfie bot és a lomográfia trendje közt…

XXIV. FARSANGBÚCSÚZTATÓ Gyergyóditró-2016

3. alkalommal rendezték meg Gyergyóditróban a XXIV. farsangbúcsúztatót. A házigazda ditróiakon kívül részt vettek: Alsósófalva, Csíkborzsova, Csíkcsicsó, Csíkmenaság, Csíkszentdomokos, Csíkszentkirály, Csíkszentsimon, Csobotfalva, Gyergyóremete, Gyergyószárhegy, Szentegyháza és Kászonaltíz hagyományőrző csoportjai.
A csoportok énekelve vonultak végig Ditró utcáin, előadva a saját farsangi játékukat, szokásaikat, melyben igen fontos szerepet kapnak a maszkok, a színjátékok és a humor. A farsangtemetés szokásába számtalan jelzés, szimbolikus üzenet és cselekedet szövődik. Régi téltemető és egyben tavaszváró ünnep így tehát az evések, ivások mintájára, a természetet is hasonló bőségre igyekeztek serkenteni. Általánosan előforduló figura a szalmabábu, amelyet helyenként Ilyésnek vagy Dömének neveznek. A szalmabábunak a falun való végigvitele, elsiratása, majd elégetése, eltemetése általánosan ismert motívum. A farsangot jelképező bábut a siratóasszonyok kétértelmű szövegekkel kísérve égetik el. A füst és a tűz a megtisztulásban, a tisztítórítusban játszottak és játszanak mai napig szerepet. A nevetés forrása a bámészkodókat vizsgáló orvos, az alkudozó kereskedő, a nagy kaszával hadonászó halál, a vénkisasszony, a megesett leány, az apró vőlegény a hatalmas menyasszony mellett, valamint az ördög és a kecske. Parodisztikus alakoskodásaik, szövegeik egy olyan világot hoznak létre, amelyben a játék és humor segítségével a dolgok visszájukra fordíthatók. Ezeket a momentumokat sikerült megörökítenünk és egy kis csokorba szedjük:

A fotókat: ©Buslig Barna, ©Suciu Cristian, ©Erős Zoltán Levente és © Rausch Róbert készítették.

 

Sámánok erdeje

KicsiGYFKweb2

A kép 2015 nyarán készült a Madarasi Hargitán, a képen több érdekesség is felfedezhető a kép bal oldalán a lenyugvó nap festi tűzvörösre az eget, ugyan csak baloldalt látni az érkező nemzetközi űrállomást a kép közepén a felkelő hold bújócskázik a kopjafák között amelyet átöleli a ragyogó tejút, majd a kép jobb felső sarkában egy műhold tűnik fel.

Őszi tájakon

Tájfotós szemmel a legszebb időszakunk az ősz, legalábbis többségünk számára. Találunk benne csodás színeket, ködöt, hóharmatot és a gazdálkodók-pásztorok világát,akik már a télre készülődnek. A szokásos, domokosi lombhullató erdők és mezők dombjain, sikerült ma is remek fotókat készítsünk fotós kolégámmal. Domokos mellet a mezők dombok nagyon hálásak a fényképésszel, még akkor is ha a székelyföldi napfelkeltét nem kőnyű elkapni. Viszont az ősz  színei kezdenek életre kapni. A természet utolsó színes parádéja mielőtt beköszönt a tél…

Fotók © Buslig Barna

Fotók © Elekes Károly

Portrék

Munzlinger Noémi fényképei.